TURUN XV SELLOKILPAILU 13.2.-20.2.2026
Turun Soitannollinen Seura r.y. järjestää Turun valtakunnallisen sellokilpailun viidennentoista kerran 13.2.-20.2.2026. Seura on järjestänyt kilpailut vuodesta 1972 lähtien, aluksi kolmen, viime vuosina neljän vuoden välein. Vuoden 1990 kilpailu oli pohjoismainen.
Turun sellokilpailuilla on ollut kiistattoman suuri merkitys siihen, että sellonsoiton taso on Suomessa noussut kansainväliselle tasolle. Turun sellokilpailulla on edelleen vahvasti motivoiva vaikutus uusien sellistisukupolvien kehittymiseen.
Kenelle
Kilpailuun voivat osallistua kaikki sellistit, jotka 13.2.2026 mennessä eivät ole täyttäneet 30 vuotta ja jotka ovat Suomen kansalaisia. Osallistumisoikeutta ei kuitenkaan ole sellistillä, joka on aikaisemmin voittanut ensimmäisen palkinnon Turun sellokilpailussa.
Osallistumisilmoitus on tehtävä internetissä täytettävälle lomakkeelle osoitteessa www.turkucello.fi Ilmoittautumisaika on 21.9.-30.10.2025 (klo 23.59 mennessä). Lomakkeen mukana pitää lähettää valokuva, videotallenne sekä ilmoittautumisen yhteydessä maksaa ilmoittautumismaksu lomakkeessa olevien ohjeiden mukaisesti.
Jos kilpailijoiden määrää on rajoitettava, kilpailutoimikunta suorittaa karsinnan lähetettyjen ilmoittautumisasiakirjojen ja videotallenteen perusteella. Kilpailuun hyväksymisestä ilmoitetaan hakijoille 13.11.2025 mennessä.
Kilpailun järjestäjä ei maksa kilpailijoiden matkoja tai majoitusta, mutta neuvottelee sopimushinnat yhteistyökumppaneina toimivien hotellien kanssa.
Kilpailu ja säännöt
Kilpailussa osanottajat soittavat järjestyksessä, joka määräytyy 13.2.2026 klo 18.00 Sigyn-salissa (Linnankatu 60, Turku) suoritettavassa arvonnassa. Arvontatilaisuudessa on jokaisen kilpailijan oltava joko henkilökohtaisesti läsnä tai lähetettävä arvontaan valtakirjalla valtuutettu edustaja. Kilpailun osanottajaksi hyväksytty henkilö, joka ylivoimaisen esteen takia on myöhästynyt kilpailujärjestyksen arvontatilaisuudesta, voi ottaa osaa kilpailuun ainoastaan kilpailutoimikunnan suostumuksella. Kilpailun järjestäjä varaa oikeuden muuttaa arvottua esiintymisjärjestystä finaalin osalta.
Kilpailussa on kolme erää ja ilmoittautumisen yhteydessä lähetettävä videotallenne. Karsinta suoritetaan videotallenteen sekä ensimmäisen ja toisen erän jälkeen. Kilpailussa soitettavan ohjelman on noudatettava kilpailun ohjelmistovaatimuksia, jotka löytyvät kilpailun kotisivuilta kohdasta Ohjelma. Kolmannessa erässä (loppukilpailussa) avustaa Turun filharmoninen orkesteri. Kaksi ensimmäistä erää pidetään Sigyn-salissa ja loppukilpailu Turun konserttitalossa.
Kilpailutoimikunta antaa maksutta jokaisen kilpailijan käyttöön pianistin kolmen tunnin harjoitteluun. Kilpailija voi kuitenkin tuoda omalla kustannuksellaan pianistin. Loppukilpailua varten kilpailija saa yhden harjoituksen teosta kohden orkesterin kanssa.
Kilpailuesitysten arvostelusta säädetään yksityiskohtaisesti erikseen arvostelulautakunnan ohjesäännöissä. Karsinnassa toisesta erästä loppukilpailuun otetaan huomioon myös ensimmäisen erän suoritukset. Lopulliseen arvosteluun vaikuttavat kaikki kilpailusuoritukset. Ilmoittautumisen yhteydessä lähetettyä videotallennetta ei arvioida kilpailun aikana. Arvostelulautakunnan päätökset ovat lopullisia.
Kilpailun järjestäjillä on rajaton oikeus radioida, äänittää, televisioida tai muulla tavoin tallentaa tai lähettää (sis. streamaus) kilpailijoiden esityksiä.
Kilpailun palkintosummat ovat:
I palkinto 6000 euroa
II palkinto 4500 euroa
III palkinto 3000 euroa
IV-VI palkinto à 1000 euroa
Arvostelulautakunnalla on oikeus jakaa palkinnot toisin. Kilpailutoimikunnan päätöksellä voidaan jakaa myös mahdollisia erikoispalkintoja. Palkinnot ovat sellonsoiton jatko-opintoihin tarkoitettuja apurahoja.
Erikoispalkinnot:
Esiintymismahdollisuudet:
Turun musiikkijuhlat
Turun filharmoninen orkesteri
Nauvon kamarimusiikkipäivät
Sävellystilaus
Lauri Mäntysaari
Ohjelmisto
Videokarsinta:
Johann Sebastian Bach: Osa Preludi soolosarjoista G-duuri, d-molli, C-duuri, Es-duuri, c-molli tai D-duuri
Alfredo Piatti: Yksi vapaavalintainen kapriisi
Ensimmäinen erä:
Johann Sebastian Bach: Preludi ja Sarabande soolosarjoista G-duuri, d-molli, C-duuri, Es-duuri, c-molli tai D-duuri
Magnus Lindberg: Partia (2001), yksi seuraavista osista:
- Sinfonia
- Boria
- Giga
Toinen erä:
Vapaavalintainen resitaaliohjelma, jonka kokonaiskesto on 40-50 minuuttia sisältäen Lauri Mäntysaaren kilpailua varten säveltämän teoksen soolosellolle (kesto n. 10 min). Suosittelemme, että ohjelmisto muodostaa taiteellisesti ehjän kokonaisuuden ja että siinä huomioidaan musiikin ja sen tekijöiden moninaisuus.
Finaali:
Fagerlund: Silent Words (2013)
Valinnainen konsertto seuraavista vaihtoehdoista:
Edward Elgar: Sellokonsertto e-molli, op. 85
Édouard Lalo: Sellokonsertto d-molli
Robert Schumann: Sellokonsertto a-molli, op. 129
Pjotr Tšaikovski: Rokokoo-muunnelmat op. 33
Camille Saint-Saëns: Sellokonsertto nro 1 a-molli op. 33
Kilpailun aiemmat voittajat
Kilpailun ovat aiemmin voittaneet Raimo Sariola ja Timo Hanhinen 1972, Risto Poutanen 1975, Pauli Heikkinen 1978, Martti Rousi 1982, Riitta Pesola 1986, Tuija Rantamäki 1990, Susanna Mälkki ja Roi Ruottinen 1994, Panu Luosto 1998, Tuomas Ylinen 2002, Samuli Peltonen 2006, Tomas Nuñez-Garcés 2010, Senja Rummukainen 2014, Leonardo Chiodo 2018 ja Tatu Kauppinen 2022.